Internationaal schalen: vergt tijd én lef.

“Hier spreekt ervaring!” sprak een stemmetje in m’n hoofd toen ik afgelopen vrijdag aan de salontafel zat van Bob Elsen, oprichter van Joker Reizen en de ViaVia reiscafés. In een webinar onder de titel ‘Impact International’ kluisterden 16 impact ondernemers zich virtueel mee aan Bob z’n lippen en leerden we van hem hoe hij sinds de jaren ’70 timmert aan een internationale impact organisatie. Marleen en Xanne van Impact Advocaten gaven extra kader over de juridische aspecten van internationaal schalen: hoe begin je eraan, waarop te letten en vooral: “durf! De wereld heeft baat bij impact ondernemers” Vanuit de aanwezige sociaal ondernemers werd er vervolgens ook heel wat wijsheid in de groep gegooid. Didier Appels en Gert Van Veldhuisen vertelden bv. over hoe zij met Close The Gap de werking in verschillende Afrikaanse landen hebben weten uit te bouwen en hoe ook zij de combinatie maken tussen eigen inkomsten, inbreng van investeerders en subsidies. Hybrid is the future!

Enkele ‘key take aways’ uit de wervelende twee uur:

  • Durf organisch te groeien en besef dat het tijd vergt
  • Op een gegeven moment krijg je kansen. Je neemt die of je neemt die niet. Geduld en lef zijn even essentieel
  • “Het geheel groeit organisch. De werkingsstructuur is vergelijkbaar met die van een jazzband, a coherent structure in non-equilibrium. Essentieel is de interactie, waarbij de samenhang verzekerd wordt door een klaar gedefinieerde missie.” dixit Bob
  • Vorm volgt inhoud. Zorg eerst dat duidelijk is welke impact je nastreeft en dat je normen en waarden helder zijn. Op een gegeven moment ga je het internationale luik formaliseren. Een doordachte bedrijfsstructuur is hierbij de stille kracht achter je onderneming. Een interessante formule hierbij – en toegepast door ViaVia- is een social franchising model
  • Soft skills zijn belangrijker dan ooit!
  • Overstijg het eurocentrisme
  • Maak er een punt van om samen successen te vieren

Bij het afsluitende rondje was er grote eensgezindheid dat het aspect van ‘je moet het tijd geven’ erg herkenbaar was. Verder merkte iemand op hoe bijzonder het is dat Bob zich na al die decennia nog steeds een start-up ondernemer voelt. Ja: vanuit impactperspectief bekeken vergt internationaal schalen steeds die unieke drive van je nek uitsteken, aftasten, uitproberen, bijsturen,…en vooral veel impact maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: